^Αρχή σελίδας

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 35 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ποιες δερματικές βλάβες είναι ύποπτες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιες σκούρες κηλίδες πάνω στο δέρμα τους (ελιές, σπίλους, σημάδια εκ γενετής). Οι περισσότερες μελαγχρωματικές βλάβες είναι καλοήθεις και ακίνδυνες, αλλά μερικές μπορεί να είναι τελικά μελάνωμα. Το μελάνωμα αναπτύσσεται ως ένα μελανό σκούρο ή καφέ, επίπεδο ή οζώδες ογκίδιο εκ νέου ή σε μια προϋπάρχουσα μελαγχρωματική βλάβη. Ακόμη, μπορεί να εμφανίζεται ως ογκίδιο με το ίδιο χρώμα του δέρματος (αμελανωτικό μελάνωμα). Πρέπει να προσέχουμε οποιαδήποτε αλλαγή μιας προϋπάρχουσας μελαγχρωματικής δερματικής βλάβης καθώς και κάθε νεοεμφανιζόμενη μελαγχρωματική βλάβη. Η κλινική διάγνωση του παραμένει πολύ δύσκολη και σαφώς κάθε αλλαγή στο χρώμα, μέγεθός ή σχήμα δεν είναι ενδεικτική για μελάνωμα. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη βλάβη ύποπτη για μελάνωμα. Εκτός από τη σημαντική παρατήρηση της αλλαγής της βλάβης πρέπει να προσέχουμε σε κάθε μελαγχρωματική βλάβη του δέρματος τα κλινικά ABCD(E) κριτήρια του μελανώματος. Το Α αντιστοιχεί στην ασυμμετρία (Asymmetry) που παρουσιάζουν τα περισσότερα μελανώματα, ενώ το Β στα ανώμαλα όρια (Borders) που έχουν τα μελανώματα και το C στη δυσχρωμία (Colour). Οι συνηθισμένες ‘ελιές’ έχουν συνήθως μια απόχρωση του καφέ, ενώ οι σύγχρονες διάφορες αποχρώσεις του καφέ ή μαύρου υποδηλώνουν το κίνδυνο να πρόκειται για ένα μελάνωμα. Το D αντιστοιχεί στη διάμετρο (Diameter), που ξεπερνά στο μελάνωμα συχνά το 6 χιλ. Τα πρώιμα μελανώματα τείνουν να φτάσουν σε μεγαλύτερο μέγεθος από τις συνηθισμένες καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες. Μερικοί προσθέτουν το γράμμα Ε, που αντιστοιχεί στην ανύψωση (Elevation) που υπάρχει σε μια υποομάδα μελανωμάτων ή στην αλλαγή (Evaluation) χαρακτηριστικών μιας μελαγχρωματικής βλάβης, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως. Κνησμός, αιμορραγία και εξέλκωση με εφελκίδα (κάκαδο, κρούστα) της βλάβης αποτελούν άλλα πιθανά συμπτώματα. Όταν κάποια δερματική βλάβη θεωρείται ύποπτη ή ακόμη και όταν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά στον χαρακτήρα της, ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί ένα ειδικό ιατρό, είτε έναν που εργάζεται στη Μονάδα είτε άλλον δερματολόγο ή χειρουργό με εμπειρία σχετική με το μελάνωμα. Όσο νωρίτερα τίθεται η διάγνωση τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.

Προσωπικό


Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του μελανώματος απαιτούν μια ορθή συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι ιατροί της Μονάδας Μελανώματος – Σαρκώματος και των συνεργαζόμενων μονάδων και κλινικών έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση του μελανώματος στο εξωτερικό και είναι επίσης μέλη της Ελληνικής


Περισσότερα...

Εξωτερικό Ιατρείο


Ιατρείο Μελανώματος – Σαρκώματος της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογιας
κάθε τετάρτη: 9.00-13.00 (ραντεβού: 2810-542107, 542108, 542109)

Ιατρείο Σπίλων - Μελανώματος της Δερματολογικής Κλινικής 
κάθε τετάρτη απο τις 9.00-13.00 (ραντεβού: 2810-542107, 542108, 542109) 

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις


- Kokolakis A, Zacharakis G, Krasagakis K, Lasithiotakis K, Favicchio R, Spiliopoulos G, Giannikaki E, Ripoll J, Tosca A. Prehistological evaluation of benign and malignant pigmented skin lesions with optical computed tomography. J Biomed Opt 2012; 17: 066004.
- de Bree E. Sentinel lymph node biopsy and survival in the elderly patients with cutaneous melanoma. Br J Surg 2011; 98: 1407.

 Περισσότερα...

Powered by MiSUoC © 2013. Μονάδα Μελανώματος-Σαρκώματος ΠΑ.Γ.Ν.Η